Cinselliğe Psikolojik Bakış
Güvenli Bağlanma ve Çocuk Gelişiminde Anne Rolü
Her anne-babanın ya da anne-baba adayının en büyük arzusudur bebeğinin büyüdüğüne şahit olmak. Aynı zamanda da her ebeveynin kafasında bebeğini sağlıkla büyütebilmekle ilgili çeşitli soruları bulunmaktadır. Bunların başında “Acaba bebeğime yetebilir miyim?” sorusu gelmektedir. Aslında sorunuzun cevabı oldukça basit, bebeğinize olan büyük sevginizi ona sağlıklı bir biçimde hissettirebildiğiniz sürece onun için ‘yeterli’ olacaksınız.
Bireyler dünyaya bir bağlanma arzusu veya sistemi ile gelir. Bu yaşamın ilk yıllarında birincil bakım verenle gerçekleşirken sonraki dönemlerde çevrelerinde bulunan insanlarla bu arzu giderilir. Yaşamın ileriki dönemlerinde sağlıklı ilişkinin yolu ilk yıllarda kurulan güvenli bağlanmadan geçmektedir.
Güvenli bağlanma, bebek ve birincil bakım vereni arasındaki sözsüz iletişimin oluşturduğu duygusal bağlantı ve güven duygusudur. Toplumumuzda alıştığımız birincil bakım veren kişi genelde annedir. Ancak bu bağ yalnızca anne ile kurulmak zorunda değildir, baba veya bebeğin bakımını üstlenen bakıcı ile bebek arasında da kurulabilir. Güvenli bir bağlanma oluşturmak, mükemmel bir ebeveyn olmanız gerektiği anlamına gelmemektedir.
Peki Bu Güvenli Bağlanmayı Nasıl Oluşturabilirsiniz?
Bebeğinizle konuşurken kullandığınız ses tonunuz, vücut diliniz, ona dokunuşunuz, göz temasınız, ilk günden itibaren sağladığınız duygusal desteğiniz bu bağın temelini oluşturmaktadır. Bu sayede bebeğinizin ritmini takip edebilir ve ona uyum sağlayabilirsiniz.
Bebeklerde Güvenli Bağlanma Belirtileri Nelerdir?
Güvenli bir şekilde bağlanan bebekler;
- Ebeveynlerden ayrılabilir,
- Korktuğunda ebeveynlerinin onu rahatlatmasını bekleyebilir,
- Ebeveynlerin dönüşünü olumlu duygularla karşılar, itme ya da reddetme gibi davranışlar sergilemez,
- Ebeveynin yokluğunda diğer insanlar tarafından bir ölçüde rahatlatılabilirken ebeveynleri yabancılara tercih ederler.
Ebeveyninden “ben buradayım, seni duyuyorum, seni anlıyorum, sana değer veriyorum” mesajlarını alan, anlaşıldığını, değerli olduğunu, kabul edildiğini hisseden ve böylece güvenli bağlanan çocuğun hem kendine ve hem de çevresine güveni olumlu yönde desteklenecektir. Bu mesajları iletebilmenin en temel yolu dünyaya geldiği andan, hatta anne karnındaki dönemden itibaren onun olumlu veya olumsuz tüm duygusal sinyallerini anlamak, duygularıyla bağlantı kurmak, ona anlaşıldığını hissettirmek, duygularını yargılamadan, küçümsemeden veya göz ardı etmeden olduğu gibi kabul ederek ihtiyacına yanıt vermekten geçmektedir.