PSİKOLOJİ BİLİMİ

Psikoloji nedir?

Psikoloji temel olarak; insanların ve hayvanların temel duygu, düşünce ve davranışlarını deney ve gözlem yoluyla inceleyen bir bilim dalıdır. Bireylerin yanı sıra grupların motivasyon ve zihin süreçlerini de bilimsel temeller çerçevesinde inceler. İnsanla ilgili her alanla ilgilenen psikoloji bilimi, sayısız araştırma konusuna sahiptir ve bu konulara göre alt alanlara ayrılmaktadır. Bunlardan bazıları; klinik psikoloji, sosyal psikoloji, endüstri psikolojisi, spor psikolojisi, gelişim psikolojisi, deneysel psikoloji ve adli psikolojidir.

Psikolog kimdir?

Psikolog, üniversitelerin 4 yıllık “Psikoloji” lisans bölümü lisans mezunlarına verilen genel unvandır.  Alınan bu 4 yıllık eğitimin ardından psikologlar, kendilerini geliştirmek üzere; klinik psikoloji, gelişim psikolojisi, endüstri psikolojisi, sosyal psikoloji gibi çeşitli uzmanlık alanlarında eğitimler alarak veya yüksek lisans yaparak kendilerini geliştirebilirler.

Peki psikologlar ne değildir? Halk arasında psikologlarla ilgili çeşitli tanımlar mevcuttur. Burada bu yanlışlardan biraz bahsetmek istiyorum.

  • Zihin okumazlar.
  • Medyum değildir.
  • Öğüt veren bir dert ortağı veya sohbet arkadaşı değildir.
  • Hayatınızla ilgili konularda kural koyucu veya karar verici değildir.
  • Sihirli değnekleri yoktur, bu nedenle iyileşme garantisi veremezler çünkü üstün yetenekleri yoktur.
  • Danışanlarını yargılamaz veya eleştirmezler.
  • Kişiyi asla kendi istekleri ve düşünceleri doğrultusunda yönlendirmez ve herhangi bir şey yapmaya zorlamazlar.

Kısaca özetlemek gerekirse, psikolog bir nevi ayna gibidir. Danışanı ile empati kurar, onun penceresinden bakar, onun hissettiklerini hissetmeye çalışır ve alternatif bir bakış sunar. Bütün bunları ise tek başına değil, danışanı ile birlikte terapatik bir ittifak çerçevesinde yapar.